Un purificator de aer te poate îmbolnăvi?

Actualizat pe 4 septembrie, 2023 de Marius N.

Mult mai mulți oameni folosesc în prezent purificatoare de aer în casele lor. Acest lucru se datorează faptului că doresc să îmbunătățească calitatea aerului din casele lor. Dar un purificator de aer te poate îmbolnăvi ?

Deși poate că nu putem controla calitatea aerului din afara locuințelor noastre, când vine vorba de îmbunătățirea acestuia în interiorul locuințelor, există câteva opțiuni. De exemplu, ați putea să vă cumpărați un purificator de aer eficient, crescând astfel calitatea aerului în mod considerabil.

Unii oameni se întreabă dacă aceste aparate ii pot îmbolnăvi. În acest articol, vom analiza faptele și vom risipi miturile. Puteți decide apoi ce este cel mai bine pentru dumneavoastră.

Cât de sigure sunt purificatoarele de aer?

Purificatoarele de aer ajută la îndepărtarea alergenilor dăunători și a altor particule în suspensie din interiorul locuinței dumneavoastră.

Acestea funcționează prin aspirarea aerului nefiltrat, trecerea acestuia printr-un filtru și eliberarea aerului curat.

Purificatoarele de aer pot fi foarte utile pentru persoanele care suferă de astm, alergii sau orice alte afecțiuni de sănătate.

Aproape toate purificatoarele de aer de calitate din ziua de azi sunt dotate cu filtre HEPA (high-efficiency particulate air). Acest lucru înseamnă că acestea îndeplinesc anumite standarde în ceea ce privește eficiența lor.

Pentru ca un filtru să fie numit filtru HEPA, acesta trebuie să fie capabil să elimine 99,97% din orice particulă cu dimensiunea de 0,3 micrometri sau mai mare.

Altfel spus, filtrele de aer și purificatoarele de aer ne ajută să respirăm un aer mai curat.

În timp ce purificatoarele de aer pot aduce numeroase beneficii pentru sănătatea ta, este important să fii conștient că unele modele pot chiar să te îmbolnăvească. De exemplu, purificatoarele care folosesc filtre consumabile pot acumula bacterii și mucegai dacă nu sunt întreținute corespunzător. Dacă ești în căutarea unei alternative, ai putea să te gândești la un Purificator de aer fără consumabile.

Cât de sigure sunt purificatoarele de aer

Un purificator de aer te poate îmbolnăvi ?

Un purificator de aer nu ar trebui să vă îmbolnăvească.

În această secțiune, vom examina unele dintre principalele motive de îngrijorare și vom vedea dacă există vreun adevăr în aceste afirmații.

Un purificator de aer poate cauza dureri în gât?

Una dintre cele mai frecvente preocupări pe care le au oamenii este dacă un purificator de aer poate sau nu provoca dureri în gât.

Există un mit conform căruia purificatoarele de aer cu filtre HEPA vor provoca dureri în gât. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat.

Purificatoarele de aer HEPA ajută la prevenirea durerilor de gât, deoarece elimină bacteriile din aer. Acest lucru face ca aerul să fie mai sănătos de respirat.

Purificatoarele de aer reduc, de asemenea, cantitatea de particule din aer care provoacă alergii nazale, ceea ce este foarte bine dacă sunteți afectat de acestea. Puteți găsi ghidul nostru gratuit despre cel mai bun purificator de aer pentru alergii aici.

Un purificator de aer poate cauza dureri în gât

Un purificator de aer poate cauza tuse?

Nu, anumite purificatoare de aer ionice vă pot irita gâtul, dar nu vă fac să tușiți. Tusea este de obicei cauzată de alte lucruri din casa dumneavoastră, cum ar fi praful sau bacteriile. Dar un purificator de aer poate ajuta la reducerea acestor particule din locuința dvs. pe măsură ce vă circulă aerul prin sistemul de filtrare.

Acest lucru vă va ajuta cu tusea.

Dacă tușești foarte mult și nu ești bolnav, ar putea fi de ajutor să îți iei un purificator de aer pentru praf. Aceste aparate elimină praful din aer, astfel încât să nu ajungă în plămâni. Puteți afla mai multe despre ele citind recenziile noastre despre cele mai bune purificatoare de aer cu praf.

Dacă credeți că tusea dvs. este cauzată de bacterii sau de un virus, ați putea lua în considerare obținerea unui purificator de aer pentru viruși pentru a ucide agenții patogeni din casa dvs.

Un purificator de aer poate cauza tuse

Un purificator de aer poate provoca sângerări nazale?

Aceasta este o altă concepție greșită.

Unii oameni se întreabă dacă purificatoarele de aer vă pot face să sângerați din nas. Răspunsul este nu.

Aerul uscat este cel mai frecvent motiv pentru sângerări nazale și nu este vina purificatorului de aer. Un purificator de aer curăță aerul din casa dvs. prin trecerea acestuia printr-o serie de filtre. Acesta nu elimină nicio umezeală din aer atunci când face acest lucru.

Un purificator de aer poate provoca sângerări nazale

Un purificator de aer poate provoca dureri de cap?

Unele purificatoare de aer ionice produc ozon ca produs secundar al procesului lor de curățare. Cu toate acestea, cantitatea de ozon produsă este foarte mică și nu provoacă dureri de cap.

De fapt, utilizarea unui ionizator sau a unui purificator de aer HEPA poate reduce de fapt șansele de a declanșa o durere de cap standard sau o durere de cap sinusală, deoarece acestea elimină alergenii aerieni comuni, cum ar fi praful, polenul și părul de animale de companie din aerul din casa dvs.

Un purificator de aer poate provoca dureri de cap

Cazuri excepționale în care un purificator de aer te poate îmbolnăvi

  • atunci când folosiți un purificator de aer de calitate inferioară. Există multe purificatoare de aer bune pe piață. Dar unele de calitate inferioară pot face ca aerul din locuința dvs. să fie mai murdar decât dacă nu ați avea deloc un purificator de aer. De aceea, este important să alegeți o unitate care are filtre și un rating bun, care sunt potrivite pentru dimensiunea casei dvs. și pentru poluanții specifici din zona dvs. Dacă ai copii, s-ar putea să vrei să te uiți la purificatoare special concepute pentru ei, cum ar fi Purificator de aer AlecoAir P15 KIDDO. Acestea sunt proiectate pentru a fi sigure și eficiente în camerele copiilor.
  • atunci când nu se face întreținerea periodică a purificatorului. Trebuie să aveți grijă de purificatorul dvs. de aer dacă doriți ca acesta să aibă grijă de dvs. Acest lucru înseamnă schimbarea filtrelor și curățarea zonei din jurul unității. Dacă nu faceți acest lucru, este posibil ca purificatorul dvs. de aer să nu funcționeze atât de bine pe cât ar trebui.
  • nu este poziționat unde trebuie. Amplasarea unui purificator de aer este importantă. Nu puteți să-l puneți într-un colț și să uitați de el. Cea mai bună modalitate de a-l plasa este în apropierea locului unde există multă poluare, cum ar fi lângă un miros. Și asigurați-vă că purificatorul de aer poate aspira particule din toate direcțiile. De asemenea, nu vreți să plasați purificatorul de aer lângă patul dvs. pentru că ar putea deveni incomod.
  • atunci când purificatorul de aer este prea mic pentru dimensiunea camerei. Dimensiunea camerei pe care purificatorul o poate curăța variază de la un dispozitiv la altul. Ar trebui să vă gândiți la cât de mult spațiu poate curăța purificatorul înainte de a-l cumpăra. Dacă purificatorul de aer este potrivit pentru 50 de metri pătrați, iar tu l-ai plasat într-o cameră de 100 de metri pătrați, asta nu înseamnă că va dura de două ori mai mult timp pentru a curăța locul tău. Înseamnă doar că poluanții din aer nu vor fi eliminați din restul camerei dvs. Un alt aspect de luat în considerare este eficiența purificatorului în spațiile în care îl vei folosi. De exemplu, Purificator de aer pentru suprafețe mari ar fi mai potrivit pentru living-uri sau birouri ample, în timp ce un model precum Philips AC1215/10 ar putea fi mai adecvat pentru dormitoare sau spații mai mici.

Concluzia

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, este foarte puțin probabil ca acestea să fie cauzate de un purificator de aer. Cu toate acestea, dacă sunteți în continuare îngrijorat, vă recomandăm să discutați cu un medic. Un purificator de aer de înaltă calitate vă va îmbunătăți calitatea aerului din interior, eliminând praful, părul de animale de companie, alergenii și alți iritanți din aer. De asemenea, va scăpa de orice mirosuri neplăcute, dacă acesta este dotat cu un filtru de carbon.

În final, este esențial să înțelegi Cauzele care afectează calitatea aerului acasă pentru a alege cel mai potrivit purificator de aer pentru nevoile tale.

Lasă un comentariu