Purificator de aer fără consumabile – Ce este si cum funcționează

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

Un purificator de aer fără consumabile este un dispozitiv care ajută la distrugerea bacteriilor si a virușilor din atmosfera casei tale. Acestea funcționează prin evacuarea în mediul nostru interior a aerului, care poate cauza probleme dacă nu este filtrat în prealabil în mod corespunzător.

Mulți oameni cumpără astăzi aparate de curățat aerul din cameră pentru că acestea ajută la crearea unui mediu curat în casă. Purificatoarele de aer funcționează prin preluarea aerului și curățarea acestuia înainte de a-l elibera înapoi în cameră.

cum functioneaza un purificator de aer

Cu toate acestea, un dezavantaj al purificatoarelor de aer este că trebuie să înlocuiți filtrele uneori.

Vestea bună este că există unele purificatoare de aer fără filtre care nu necesită atât de multă întreținere.

Există multe tipuri de purificatoare de aer diferite în zilele noastre. Unele necesită doar o întreținere de rutină, în timp ce altele nu au nevoie ca filtrele sa fie schimbate sau curățate deloc.

Acest articol oferă o perspectivă asupra modului în care aceste noi modele de purificatoare de aer fără consumabile ar putea fi benefice pentru persoanele ca dumneavoastră care trăiesc în medii respiratorii sensibile.

Purificatoarele de aer au nevoie de filtre?

Filtrele sunt încă foarte importante pentru purificatoarele de aer. Cu toate acestea, cu ajutorul noilor tehnologii, acum este posibil ca un purificator de aer să funcționeze fără filtru. Alte tehnologii pot fi folosite pentru a curăța aerul.

Purificatoarele de aer au nevoie de filtre

Purificator de aer fără consumabile – Cum funcționează ?

Purificatoarele de aer fără filtru au toate un mod comun de funcționare. Acestea aspiră aerul și îl curăță pentru dumneavoastră, însă au diferite moduri de funcționare.

Există trei modalități de a curăța aerul din casa dumneavoastră: ionizatoarele, lumina ultravioletă și răcirea termodinamică.

Purificatoarele de aer cu ionizare eliberează particule încărcate negativ care se leagă de particulele din aer.

Purificatoarele de aer cu UV expune aerul la raze ultraviolete, ucigând bacteriile din acesta.

Iar răcirea termodinamică preia aerul și îl expune la un nivel ridicat de căldură. Acestea incalzesc aerul la 200 de grade Celsius. Acest lucru distruge 99,99% din dăunătorii din aer într-o fracțiune de secundă. După acest proces, aerul este readus la temperatura normală și eliberat în încăpere.

Purificator de aer fără consumabile - Cum funcționează

Cum sa alegi un purificator de aer fără consumabile

 • tehnologia de curățare a aerului

Dispozitivul ar trebui să folosească o altă metodă de curățare a aerului. Acesta ar putea folosi dispozitive de curățare a aerului cu ultraviolete, ionizatoare sau metode mai avansate.

Deși fiecare tip de curățire a aerului are avantaje și dezavantaje, vă recomandăm să optați pentru cele care au instalate tehnologii mai avansate pentru că au puține dezavantaje.

 • capacitatea de filtrare

Cu cât acoperirea este mai mare, cu atât mai mult aer curat poate fi distribuit.

Mărimea camerei va face diferența în ceea ce privește cât de bine funcționează dispozitivul. Unele modele funcționează doar pe spații mici, în timp ce altele pot acoperi până la 200 de metri pătrați sau mai mult.

 • costul de funcționare

Este important să vă asigurați că purificatorul pe care îl cumpărați nu folosește prea multă energie. Unele ar putea consuma suficientă energie pentru a-și alimenta tehnologia de filtrare.

 • portabilitate și nivel de zgomot

Purificatorul de aer ar trebui să fie portabil, astfel încât să îl puteți muta prin casă. De asemenea, trebuie să fie silențios, astfel încât să nu vă deranjeze.

 • garanția

Atunci când căutați un model, încercați să găsiți unul care oferă mai mult de un an de garanție. O garanție mai lungă este mai bună și vă va oferi liniște sufletească. Producătorul va fi mai probabil să onoreze garanția dacă ceva nu merge bine cu aparatul dumneavoastră și, de asemenea, va avea un centru de service mai aproape de dumneavoastră. Asigurați-vă că acordați o atenție sporită mărcilor care au un istoric prost.

Cum sa alegi un purificator de aer fără consumabile

Purificator de aer fără consumabile – Avantaje și Dezavantaje

Purificatoarele de aer fără filtru nu sunt la fel de eficiente ca unitățile care se folosesc de un filtru. Cele mai multe purificatoare de aer cu filtru din ziua de azi dispun, de asemenea, de tehnologia întâlnită la produsele fără filtru.

Dar, iată care sunt avantaje și dezavantajele purificatoarelor fără consumabile:

Avantaje:

 • Purificatoarele de aer care nu au nevoie de filtre sunt mai ieftine
 • Nu au nevoie de întreținere periodică
 • Au un cost de funcționare mai mic, deoarece nu necesită achiziționarea frecventă de filtre.
 • Sunt mici și foarte ușor de transportat.
 • Pot ucide microorganismele, în loc să le prindă într-un filtru.

Dezavantaje:

 • Purificatoarele de aer fără filtru nu sunt la fel de eficiente ca purificatoarele de aer cu filtru.
 • Aceste unități nu pot filtra lucruri fizice din aer precum praful sau alte particule fizice
 • Unele dintre ele produc ozon care poate fi dăunător pentru sănătate. Aceasta nu este o problemă cu purificatoarele de aer care au filtre.
 • Multe dintre purificatoarele de aer fără consumabile acoperă doar o suprafață mică și este nevoie de mult timp pentru ca acestea să aibă un impact asupra calității aerului dintr-o încăpere. În schimb, purificatoarele de aer mari pot avea un impact semnificativ asupra calității aerului dintr-o încăpere foarte rapid.

 

Lasă un comentariu