Purificatorul de aer scoate miros urât? Cum puteți rezolva problema

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

Purificatoarele de aer sunt concepute pentru a elimina impuritățile din aer, inclusiv sporii de mucegai, bacteriile și polenul. Dar dacă nu este întreținut în mod corespunzător, purificatorul de aer scoate miros urât.

Să vedem cum rezolvăm problema în funcție de mirosurile emanate de purificator.

Purificatorul de aer scoate miros de ars/lumânare aprinsă

Dacă purificatorul dvs. de aer începe să producă un miros de arsură, este important să luați măsuri imediat.

Cauza este probabil să fie o defecțiune a uneia dintre componentele electrice sau o problemă de cablare.

Încercarea de a remedia singur problema ar putea fi periculoasă, așa că cea mai bună măsură este să trimiteți purificatorul la reparat. Între timp, este posibil să doriți să deschideți câteva ferestre pentru a curăța aerul din casă.

Mirosul de plastic ars dăunează sănătății?

Aburii de la produsele metalice încălzite și de la produsele din plastic în flăcări pot provoca boli asemănătoare gripei la oameni și animale. Cel mai important tratament este să vă îndepărtați de sursa fumului. Este important să înțelegeți cum vă pot afecta fumurile și ce puteți face pentru a vă proteja.

Atunci când metalul este încălzit, el emite o varietate de fumuri care pot fi dăunătoare dacă sunt inhalate. Cele mai periculoase dintre acestea sunt cunoscute sub numele de fum de sudură. Fumurile de sudură sunt un amestec de metale și alte substanțe chimice care pot provoca probleme respiratorii grave. Simptomele expunerii la vapori de sudură includ tuse, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare. În cazuri grave, expunerea la fum de sudură poate duce la cancer pulmonar.

Arderea plasticului eliberează o varietate de substanțe chimice în aer, inclusiv dioxine și furani. Se știe că aceste substanțe chimice pot fi cancerigene la oameni. Expunerea la vaporii de plastic ars a fost legată de o varietate de alte probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, amețeli și greață.

Dacă sunteți expus la vapori de metal sau de plastic, este important să vă îndepărtați cât mai repede posibil de sursa de vapori. Dacă vă simțiți rău, este important să consultați imediat un medic. Cu un tratament adecvat, majoritatea persoanelor care sunt expuse la vapori de metal sau plastic se vor recupera complet. Evitați expunerea la acești vapori ori de câte ori este posibil pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Purificatorul de aer scoate miros de ars

Purificatorul de aer scoate miros clor

Oricine a mers vreodată să înoate într-o piscină cu clor poate atesta mirosul distinct de clor din aer. Dar ceea ce mulți oameni nu-și dau seama este că același miros de clor poate indica o problemă cu purificatorul lor de aer.

Cauza acestui miros distinctiv este ozonul, care este un produs secundar al procesului de ionizare pe care multe purificatoare de aer cu ionizare  îl folosesc pentru a curăța aerul. În timp ce ozonul poate fi eficient în reducerea poluanților, acesta poate fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră dacă sunteți expus la niveluri ridicate de ozon.

Dacă observați un miros puternic de clor atunci când utilizați purificatorul de aer, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să dezactivați ionizatorul sau să înlocuiți lumina UV. Puteți opri complet utilizarea purificatorului dacă acesta este un generator de ozon.

Purificatorul de aer scoate miros clor

Purificatorul de aer scoate miros de praf

Aerul prăfuit și viciat nu este doar neplăcut, ci poate fi și un semn că purificatorul dvs. de aer nu funcționează corect.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale aerului prăfuit este un filtru nou sau murdar. Atunci când un filtru este instalat pentru prima dată, acesta poate cauza eliberarea unei cantități mici de praf în aer.

Sau dacă filtrul nu este curățat în mod regulat, praful se va acumula și, în cele din urmă, va începe să blocheze fluxul de aer. Ca urmare, purificatorul dvs. de aer nu va putea filtra corect aerul, ceea ce va duce la un aer prăfuit și viciat.

Pentru a preveni acest lucru, aspirați sau spălați prefiltrul la fiecare 2-3 săptămâni. Înlocuiți periodic filtrele HEPA, întrucât curățarea filtrelor HEPA nu este atât de eficientă.

Purificatorul de aer scoate miros de praf

Purificatorul de aer scoate miros de mucegai

Purificatoarele de aer sunt un aparat esențial pentru oameni, în special pentru cei cu alergii sau astm.

Dar purificatoarele de aer pot dezvolta uneori un miros de mucegai, care poate fi cauzat de sporii de mucegai sau de bacterii din interiorul aparatului.

Dacă observați un miros de mucegai provenind de la purificatorul de aer, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a rezolva problema:

  • verificați filtrul, intrarea și ieșirea de aer pentru orice infestare cu mucegai. Dacă găsiți mucegai, curățați-l cu o perie sau cu o soluție de oțet și uscați complet zona.
  • nu folosiți purificatorul de aer într-o zonă umedă. Dacă umiditatea este prea mare, aceasta poate permite mucegaiului să crească în interiorul aparatului.
  • dacă mirosul de mucegai persistă, este posibil să fie nevoie să înlocuiți filtrul

Cum ne afectează mucegaiul?

Mucegaiul este un tip de ciupercă care se dezvoltă în medii umede și întunecate. Deși nu este întotdeauna vizibil, mucegaiul poate provoca o serie de probleme de sănătate, de la congestie nazală și tuse până la respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

În unele cazuri, expunerea la mucegai poate provoca afecțiuni mai grave, cum ar fi astmul și bronșita. Dacă bănuiți că aveți o problemă cu mucegaiul, este important ca zona să fie inspectată de un profesionist.

Odată ce sursa mucegaiului a fost identificată, puteți lua măsuri pentru a o elimina și pentru a preveni revenirea acesteia în viitor.

Între timp, încercați să vă limitați expunerea la zonele în care este prezent mucegaiul și asigurați-vă că ventilați orice spațiu în care este posibil să se acumuleze umezeala.

Purificatorul de aer scoate miros de mucegai

Purificatorul de aer scoate un miros dulce

Un miros dulce provenind de la un purificator de aer este de fapt un lucru bun, deoarece înseamnă că filtrul de carbon din produs este proaspăt și funcționează bine.

Când este nou-nouț, scos din cutie, filtrul de carbon va produce un miros aproape asemănător cu cel de desert. Acest lucru este perfect normal și nu trebuie să vă faceți griji.

De fapt, este un semn bun că purificatorul de aer funcționează corect și că își face treaba de filtrare a impurităților din aer.

Concluzia

Purificatoarele de aer sunt o modalitate excelentă de a vă menține mediul curat, dar pot produce și mirosuri neplăcute. Prin înțelegerea diferitelor mirosuri și a ceea ce trebuie să faceți atunci când acestea apar, veți putea face față oricărei situații de duhoare care vă iese în cale. Ați fost vreodată nevoit să vă confruntați cu un miros de purificator de aer? Spuneți-ne în comentarii!

Lasă un comentariu