Poți curăța filtrele HEPA ?

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

Puteți curăța un filtru HEPA? Dacă da, ar trebui să spălați sau să aspirați un filtru HEPA?

Acestea sunt întrebări frecvente pe care oamenii le au despre filtrele HEPA mai ales atunci când caută un purificator de aer.

Filtrele HEPA sunt aproape perfecte. Au o mulțime de teste care arată că funcționează și creează un mediu curat.

Filtrele HEPA pot ajuta la menținerea aerului din casa dvs. curat și la îmbunătățirea calității acestuia. Acestea colectează particule mici pe care alte filtre nu le pot colecta, cum ar fi praful, bacteriile, virușii sau sporii de mucegai.

Ar trebui să le folosiți la aspirator, în purificatorul de aer și în sistemul central de încălzire și răcire.

Uneori va trebui să le înlocuiți sau să le curățați, deoarece trebuie să funcționeze bine pentru o perioadă lungă de timp.

Există două metode de curățare a filtrelor HEPA: aspirarea și spălarea. Ambele metode au fost testate și iată rezultatele:

Curățarea filtrelor HEPA prin aspirare

Primul test pe care l-am încercat a fost aspirarea filtrelor HEPA.

Am luat un filtru HEPA murdar, am efectuat teste de performanță înainte de curățare, l-am aspirat și apoi am efectuat mai multe teste de performanță după ce l-am curățat.

Curățarea filtrelor HEPA prin aspirare

 

În total, au fost testate 8 filtre murdare care fuseseră folosite timp de 3-4 luni.

Rezultatele testelor:

A fost măsurat modul în care s-a modificat performanța filtrului HEPA înainte și după curățare. S-a testat:

  • Captarea particulelor: Pentru a vedea dacă curățarea filtrului HEPA a avut un impact asupra performanței de captare, s-a măsurat procentul de particule de 0.3 microni de către HEPA înainte și după curățare. Particulele de 0.3 microni reprezintă un bun punct de referință, deoarece acestea sunt cele mai greu de captat de către HEPA-uri.
  • Fluxul de aer: Cantitatea de aer care trece prin filtrul HEPA înainte și după ce este curățat ne poate spune dacă filtrul este blocat sau dacă a fost deteriorat în urma aspirării.
  • CADR (Clean Air Delivery Rate) este cel mai bun mod de a măsura performanța unui purificator de aer. CADR măsoară cât de bine purificatorul de aer captează particulele și fluxul de aer

rezultatul CADR

Acest grafic arată cum s-au comportat cele 8 filtre HEPA care au fost aspirate înainte și după curățare.

Poți să cureți un filtru HEPA prin aspirare?

Rezultatul: În medie, aspirarea unui filtru HEPA a crescut CADR cu aproximativ 10%. Dar a existat, de asemenea, o mare variație, variind de la o creștere de 14% până la o scădere de 3%.

Pe baza acestor date, curățarea unui HEPA prin aspirare ar putea ajuta puțin, dar există, de asemenea, o șansă decentă ca aceasta să nu aibă niciun efect sau chiar să deterioreze filtrul.

Concluzia: S-ar putea să obțineți un mic beneficiu din aspirare, dar aceasta poate deteriora și filtrul HEPA. Așadar, nu vă recomandăm să aspirați.

Curățarea filtrelor HEPA prin spălare

Aspirarea nu a ajutat filtrele HEPA să funcționeze mai bine. Așadar, să încercăm curățarea filtrelor HEPA prin spălare.

S-au testat 3 filtre HEPA scoțându-le afară pentru a le spăla cu apă și apoi lăsându-le să se usuce timp de o zi.

Curățarea filtrelor HEPA prin spălare

Poți să cureți un filtru HEPA prin spălare?

Rezultatul: Am încetat testarea după 3 încercări deoarece rezultatele au fost atât de concludente: spălarea filtrelor HEPA cu apă a scăzut eficacitatea cu o medie de 32%.

De ce nu trebuie sa spălăm filtrele HEPA ?

Pentru a înțelege de ce spălarea filtrelor le-a făcut mai puțin eficiente în captarea particulelor, am analizat cantitatea de aer care trece prin filtre înainte și după spălare.

Spălarea filtrelor a crescut de fapt cantitatea de aer care trece prin ele.

Minunat! Dar după aceea captarea particulelor din filtrul HEPA a scăzut mult.

Când spălați filtrele HEPA, s-ar putea să rupeți sau să măriți spațiile dintre fibre. Acest lucru ar explica de ce a trecut mai mult aer după spălare, dar și mai multe particule în același timp.

Concluzia: Spălarea filtrelor HEPA cu apă va scădea performanța filtrului.

CONCLUZIA FINALA

Aspirarea HEPA-urilor poate îmbunătăți performanța, dar efectul este mic. Spălarea HEPA-urilor scade puternic performanța. Nu recomandăm deloc spălarea filtrelor HEPA.

Prin urmare, ar trebui să înlocuiți în continuare filtrele HEPA atunci când încep să se înfundă și eficacitatea lor scade.

Avantajele filtrelor HEPA

Filtrele de aer, cum ar fi filtrele HEPA, ajută la eliminarea impurităților și a contaminanților din aer.

Filtrul HEPA poate îndepărta aproximativ 99,9% din particulele de praf care sunt mai mari de 0,3 microni (o măsură standard pentru particule).

Acest lucru înseamnă că filtrul HEPA poate curăța aerul de praf, polen și aproape toți poluanții din aer.

Unele purificatoare HEPA sunt făcute pentru persoanele cu astm. Acestea pot curăța aerul de tot felul de particule care cauzează alergii și chiar de alte impurități, astfel încât pacienții pot respira aer curat.

Un purificator de aer poate elimina fumul și mirosul din aer. Acestea sunt foarte utile pentru persoanele cu probleme de sănătate, deoarece pot curăța particulele mici.

Dezavantajele filtrelor HEPA

Acest filtru de aer are câteva avantaje și dezavantaje.

Principalul dezavantaj este că filtrele HEPA nu pot fi curățate și trebuie înlocuite ca o întreagă unitate, de multe ori la un cost ridicat.

Pe măsură ce cantitatea de particule și de praf crește, filtrul devine mai puțin eficient, dar nu va pot îmbolnăvi.

În unele aplicații, acest lucru poate duce la un flux de aer neuniform și la scăderea eficienței.

Dacă nu vă înlocuiți filtrele după un anumit program, unii producători vă pot anula garanția. Dacă filtrele sunt înfundate, poate cauza arderea motorului ventilatorului, iar producătorul nu va acoperi, de obicei, această daună.

Filtrele de aer HEPA mari pot purifica doar aerul dintr-o cameră sau dintr-un apartament mic. Acest lucru se datorează faptului că aerul trebuie să treacă prin filtru pentru a fi curat. Prin urmare, acestea pot curăța doar aerul care se află în apropiere.

Filtrele cu cărbune subțire sau cu alte medii de filtrare care pot absorbi mirosurile nu sunt foarte eficiente și au un efect redus asupra bacteriilor, virușilor, germenilor și ciupercilor, cum ar fi mucegaiul.

Filtrele HEPA sunt fragile. Ele pot fi deteriorate în timpul instalării, în timpul curățării sau atunci când sunt mutate dintr-o parte în alta.

Lasă un comentariu