Praful este periculos pentru sănătate

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

DA, praful este periculos pentru sănătate. Praful poate provoca probleme respiratorii și este deosebit de dăunător pentru copii și persoanele în vârstă.

Există mai multe modalități de a reduce cantitatea de praf din casa dumneavoastră, inclusiv folosirea unui aspirator cu filtru HEPA, ștergerea prafului în mod regulat și curățarea suprafețelor cu o cârpă umedă.

Dar cel mai eficient este sa folosiți un purificator pentru a elimina praful din aer.

Vă puteți îmbolnăvi de la praful din locuință?

Praful poate ajunge peste tot și poate fi dificil de ținut sub control. Dar, potrivit unui nou studiu, praful din casele noastre ar putea, de fapt, să ne îmbolnăvească.

Studiul, care a fost publicat în revista Environmental Science and Technology, a constatat că praful conține o serie de substanțe chimice potențial dăunătoare. Aceste substanțe chimice au fost asociate cu boli grave, cum ar fi astmul și cancerul, dar și cu modificări hormonale și probleme de dezvoltare și de reproducere. Cercetătorii spun că aceste constatări ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți, pentru a începe să luăm praful mai în serios.

Vă puteți îmbolnăvi de la praful din locuință

Acum știm că praful este periculos pentru sănătate, dar ce particule conține și boli ce poate cauza?

Inhalarea prafului poate provoca o serie de probleme de sănătate, de la iritații minore la afecțiuni mai grave, cum ar fi bolile pulmonare și cancerul.

Particulele de praf pot deteriora plămânii, iar expunerea prelungită poate duce la fibroză.

Azbestul și cuarțul sunt deosebit de periculoase și au fost asociate cu cancerul și bolile pulmonare.

Praful poate irita membranele mucoase ale nasului și gâtului, provocând disconfort și dificultăți de respirație. Unele persoane pot dezvolta și reacții alergice la anumite tipuri de praf, cum ar fi praful de la lemn sau cel chimic.

Deși majoritatea oamenilor nu vor avea probleme grave de sănătate în urma unei expuneri ocazionale la praf, este important să luați măsuri pentru a vă proteja de inhalarea prea mult praf. Purtarea unei măști sau evitarea zonelor prăfuite poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta probleme de sănătate din cauza inhalării prafului.

ce particule conține praful

Plămânii se pot curăța singuri, dar nu în totalitate

Răspunsul nu este unul simplu.

Plămânii sunt foarte buni în a se curăța de particule străine și de praf; cu toate acestea, nu sunt perfecți.

Prima linie de apărare împotriva prafului este reprezentată de mucusul care acoperă interiorul plămânilor. Această substanță lipicioasă prinde particulele de praf și alți invadatori mici, împiedicându-i să ajungă la căile respiratorii vulnerabile de dedesubt.

Următoarea linie de apărare este reprezentată de un grup de celule cunoscute sub numele de macrofage. Aceste celule înghit și distrug orice particule străine care reușesc să treacă de bariera de mucus.

Plămânii mai pot reacționa la prezența particulelor purtătoare de germeni prin producerea anumitor proteine. Aceste proteine se atașează de particule pentru a le neutraliza. Deși plămânii sunt foarte eficienți în a se curăța singuri, nu pot elimina fiecare particulă în parte. În timp, expunerea la pulberi poate provoca deteriorarea țesuturilor delicate ale plămânilor, ceea ce duce la o serie de probleme respiratorii.

Plămânii se pot curăța singuri, dar nu în totalitate

Metode naturale de a elimina praful din plămâni

Inhalarea prafului poate irita plămânii și poate cauza probleme precum dureri în piept, dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare. Este important să eliminați praful din plămâni cât mai repede posibil pentru a evita iritații suplimentare.

Din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă curăța plămânii:

  • Terapia cu aburi este o modalitate excelentă de a elibera mucusul și de a deschide căile respiratorii. Pur și simplu respirați aburul de la un duș fierbinte sau de la un ceainic timp de câteva minute.
  • Tusea controlată poate ajuta, de asemenea, la expulzarea prafului din plămâni. Încercați să inspirați adânc și apoi să tușiți cu putere de câteva ori. Repetați după cum este necesar.
  • Consumul de lichide din abundență va ajuta, de asemenea, la subțierea mucusului, astfel încât acesta să poată fi expectorat mai ușor. Optați pentru apă, ceai din plante sau suc de fructe. Evitați băuturile zaharoase, cum ar fi sucurile, deoarece acestea pot îngroșa mucusul.
  • Exercițiile fizice sunt, de asemenea, bune pentru curățarea plămânilor. O plimbare rapidă sau o alergare ușoară vă va ajuta să scăpați de praf și de alte particule care ar putea să zăbovească acolo. Doar asigurați-vă că nu vă forțați prea tare dacă nu vă simțiți bine.
  • Ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii puternice care pot ajuta la calmarea plămânilor iritați. Beți o ceașcă sau două pe parcursul zilei până când vă simțiți mai bine.

Metode naturale de a elimina praful din plămâni

Cum să eliminați praful din locuință?

Praful pare să fie una dintre acele probleme inevitabile în viață. Pare să se înmulțească în cele mai întunecate colțuri și pe cele mai nefolosite suprafețe.

Dar există modalități prin care puteți scăpa de praf și îl puteți împiedica să revină.

  • adoptați o rutină zilnică de curățenie. Acest lucru înseamnă că va trebui să vă asigurați că ștergeți praful de pe toate suprafețele în fiecare zi. Acest lucru include ștergerea blaturilor, a meselor, a scaunelor și a oricărei alte suprafețe plane.
  • folosiți un purificator de aer bun pentru a ajuta la eliminarea particulelor de praf din aer.
  • De asemenea, ar trebui să aspirați toate covoarele și podelele în mod frecvent. Dacă aveți podele din lemn masiv, va trebui să le aspirați și pe acestea.
  • ar trebui să spălați săptămânal toată lenjeria de pat. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea prafului care s-a acumulat în timpul săptămânii.
  • Când faceți curățenie, începeți din partea de sus a camerei și coborâți în jos, deoarece praful se va depune pe suprafețele inferioare.

Pentru eliminarea completă a prafului folosiți un purificator de aer

Există o mulțime de factori diferiți de luat în considerare atunci când vine vorba de alegerea unui purificator de aer, iar eliminarea prafului este cu siguranță unul dintre ei.

Dar purificatoarele de aer reduc cu adevărat praful din casa ta?

Răspunsul este da, majoritatea purificatoarelor de aer de pe piață sunt concepute pentru a elimina particulele mari de praf din aer. Multe dintre ele dispun de filtrare mecanică, care este o metodă de captare a poluanților pe filtre.

Este important să rețineți că nu toate purificatoarele de aer sunt la fel de eficiente în eliminarea prafului. Unele modele pot fi mai potrivite pentru anumite tipuri de case decât altele.

Un purificator de aer poate ajuta la reducerea cantității de praf din casa ta. Însă, curățarea și aspirarea regulată vor fi, de asemenea, necesare pentru a vă menține casa fără praf.

Lasă un comentariu