Poți scăpa de mucegai cu ajutorul unui purificator de aer?

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

Ca să afli dacă poți scăpa de mucegai cu ajutorul unui purificator aer trebuie să știi ce este acesta, cum funcționează și cum să alegi cel mai bun purificator de aer dacă ai probleme cu mucegaiul.

Ce este un purificator de aer?

Un purificator de aer este un aparat care filtrează aerul dintr-o încăpere. Acesta curăță aerul pentru ca dumneavoastră să puteți respira mai ușor.

Modul în care funcționează este că absoarbe murdăria/bacteriile din aer, apoi o trece prin anumite filtre, în funcție de tipul de purificator pe care îl aveți. Apoi, trimite înapoi în casă aerul curat și filtrat.

Există diferite motive pentru care oamenii ar putea dori să cumpere un purificator de aer.

Unele persoane cu alergii sau astm au nevoie de ele pentru a le ajuta să respire mai bine.

Alți oameni le-ar putea folosi pentru a scăpa de mirosul de țigări sau de alte lucruri care nu le plac.

Purificatoarele de aer pot face parte, de asemenea, dintr-un stil de viață sănătos.

Este adevărat că aceste purificatoare de aer nu sunt doar o modă, ci au beneficii reale pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea noastră. Ele au apărut mai întâi în locurile industriale, dar acum sunt folosite și în casele oamenilor.

Ce este un purificator de aer

Cum funcționează purificatorul de aer?

Purificatorul de aer nu este un dispozitiv complex, dar funcționează pe un principiu simplu. Purificatorul de aer are, de obicei, un ventilator care preia aerul din încăpere. Ventilatorul trece apoi aerul printr-o serie de filtre. Aceste filtre rețin și distrug substanțele nocive. După ce substanțele sunt distruse, aerul purificat este eliberat înapoi în încăpere.

Se spune că cele mai bune purificatoare de aer ar fi cele care folosesc carbon activ și filtre HEPA.

Dar cel mai bun purificator de aer este cel care asigură un mediu sănătos în interiorul casei tale.

Înainte de a alege un purificator de aer pe baza opiniei populare, gândiți-vă la problemele cu care vă confruntați și ce soluții aveți pentru acestea.

Cum funcționează purificatorul de aer

Un purificator de aer te scapă de mucegai?

Mai mult de jumătate din toate casele din România au mucegai. Mucegaiul poate fi o problemă, mai ales dacă locuința are un mediu umed.

Purificatoarele de aer ajută la eliminarea mucegaiului?

Deși purificatoarele de aer nu elimină mucegaiul, acestea pot ajuta la prevenirea formării mucegaiului prin eliminarea sporilor de mucegai din aer.

Un purificator de aer te scapă de mucegai

Purificatoarele de aer cu filtre HEPA pot preveni formarea mucegaiului

Mucegaiul se formează atunci când micii spori de mucegai care se află în aer aterizează pe o suprafață umedă.

Acești spori sunt prea mici pentru a fi văzuți cu ochiul liber.

Purificatoarele de aer cu filtre HEPA pot capta acești spori de mucegai din aer înainte ca aceștia să aterizeze pe o suprafață umedă și să înceapă să se dezvolte. Partea negativă este că filtrele HEPA nu se pot curăța sau spăla și refolosi. Acestea sunt de unică folosință și trebuie schimbate conform cerințelor producătorilor.

Sporii de mucegai se pot afla în aer și pot provoca alergii și probleme respiratorii. Filtrele HEPA sunt perfecte pentru a scăpa de sporii de mucegai.

Cât de mari sunt sporii de mucegai?

Sporii de mucegai sunt mici. Au o dimensiune cuprinsă între 3 și 40 de microni. Asta înseamnă că sunt mici, mult mai mici decât un fir de păr uman, care are un diametru de aproximativ 70 de microni.

Filtrele HEPA sunt foarte bune la captarea acestor spori. Filtrele HEPA pot capta mai mult de 99,97% din sporii de mucegai la o singură purificare a aerului.

Dacă aveți un purificator de aer suficient de bun, atunci acesta poate elimina toți sporii de mucegai din casa sau subsolul dumneavoastră în aproximativ 30 de minute.

Studiile au arătat că utilizarea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA poate reduce semnificativ simptomele legate de sporii de mucegai.

A fost realizat un studiu în care a fost folosit un purificator de aer cu filtru HEPA pentru a scăpa de mirosul de mucegai din dormitor. Acesta a arătat că au existat mai puțini spori de mucegai în cameră după folosirea purificatorului, ceea ce a dus la multe îmbunătățiri ale sănătății oamenilor, inclusiv o mai bună calitate a somnului, mai puține stări de strănut/tușit și o stare de spirit mai bună.

Cât de mari sunt sporii de mucegai

Cum sa alegi un purificator de aer pentru prevenirea mucegaiului?

Pentru a găsi un purificator de aer bun pentru eliminarea sporilor de mucegai, trebuie să știți câteva lucruri. Ignorați agitația de marketing și evitați să cumpărați purificatoare cu accesorii, cum ar fi ionizatoarele și luminile UV.

Un filtru HEPA este tot ce aveți nevoie pentru a elimina sporii de mucegai și alți alergeni din aer. In cele mai multe cazuri, nu există nicio corelație între prețul unui purificator de aer și eficiența acestuia pentru prevenirea mucegaiului.

Alte modalități de prevenire a mucegaiului

Odată ce ați scăpat de mucegai, asigurați-vă că împiedicați revenirea acestuia. Puteți face acest lucru menținând umiditatea din casă la un nivel normal.

Există câteva trucuri simple pe care le puteți folosi în acest sens:

  • Unul dintre locurile în care se găsește adesea mucegai este bucătăria. Aburii și condensul de la gătit pot face ca zona să fie umedă, mai ales iarna, când pereții sunt reci. De aceea, este o idee bună să folosiți o hotă atunci când gătiți ceva în cuptor sau pe aragaz, astfel încât să puteți elimina nu doar mirosurile, ci și umezeala din bucătărie.
  • Geamurile și ușile pot bloca circulația corectă a aerului într-o cameră. De aceea, este important să vă aerisiți camerele cât mai des posibil, indiferent de anotimpul în care ne aflăm. Este recomandat să lăsați ferestrele deschise cel puțin 20-30 de minute în fiecare zi pentru a permite aerului să circule.
  • După ce ați terminat dușul, este important să lăsați baia să se aerisească și să uscați prosoapele umede afară, nu înăuntru.

Concluzie:

Mucegaiul nu este o problemă care nu poate fi rezolvată. Există soluții rapide și eficiente. Important este să le aplicați la timp și să respectați metodele de prevenire pentru a scăpa definitiv de mucegai.

Lasă un comentariu