Ce este un prefiltru la purificatoarele de aer?

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

Pre-filtrele sunt o parte importantă din procesul de filtrare a aerului, deoarece captează cele mai mari particule din aer înainte ca acestea să aibă șansa de a ajunge la filtrul principal. Acest lucru ajută la menținerea filtrului principal curat și în stare de funcționare corespunzătoare pentru mai mult timp.

În acest articol, vom discuta despre ce este un prefiltru la purificatoarele de aer, de ce sunt importante și cum să alegeți cel mai potrivit pentru nevoile dvs.

Ce este un prefiltru la purificatoarele de aer?

În timp ce filtrul principal din purificatorul de aer face o treabă excelentă în eliminarea particulelor mici din aer, acesta se poate înfundă rapid dacă nu sunt eliminate mai întâi particulele mari. Aici intervine un pre-filtru.

Un pre-filtru este un dispozitiv de filtrare care îndepărtează particulele mari din aer înainte ca acestea să ajungă la filtrul principal. Acestea includ praful, părul, insectele, polenul și diverse fibre. Prin eliminarea acestor particule mai mari, pre-filtrul ajută la prelungirea duratei de viață a filtrului principal și menține purificatorul de aer la performanțe maxime.

Un pre-filtru poate contribui la îmbunătățirea eficienței generale a purificatorului dvs. de aer prin reducerea sarcinii asupra filtrului principal. Prin urmare, echiparea purificatorului dvs. de aer cu un pre-filtru este un aspect important în menținerea unui aer curat și sănătos.

Ce este un prefiltru la purificatoarele de aer 2

Care este diferența dintre pre-filtru si filtrul HEPA?

Principala diferență între un filtru HEPA și un prefiltrul este că filtrul HEPA este conceput pentru a elimina particulele mai mici din aer, în timp ce prefiltrul este conceput pentru a elimina particulele mai mari.

Un sistem tipic de filtrare a aerului are două etape: un pre-filtru și un filtru HEPA.

Prefiltrul elimină din aer particulele cele mai mari, cum ar fi praful, părul etc.

Filtrul HEPA îndepărtează apoi particulele mai mici care scapă din pre-filtru. Filtrele HEPA sunt mult mai eficiente decât prefiltrele în ceea ce privește eliminarea particulelor mici, cum ar fi fumul și bacteriile din aer.

Prin urmare, acestea sunt adesea utilizate în locații în care aerul curat este esențial. Cu toate acestea, filtrele HEPA sunt, de asemenea, mai scumpe decât pre-filtrele și necesită mai multă întreținere.

Care este diferența dintre pre-filtru si filtrul HEPA

Cât de des trebuie schimbat pre-filtrul?

Cele mai bune purificatoare de aer vin cu un pre-filtru care trebuie înlocuit la câteva luni. În funcție de calitatea filtrului și de mediul înconjurător, acestea pot dura de obicei 3-6 luni.

Dacă locuiți într-o zonă cu multă poluare, sau dacă aveți animale de companie sau fumători în casă, este posibil să fie nevoie să înlocuiți filtrul mai des.

Pre-filtrele ajută la captarea particulelor mai mari, cum ar fi praful, părul și părul de animale de companie, așa că este important să le păstrați curate pentru a menține eficiența purificatorului de aer.

Din fericire, cele mai multe pre-filtre sunt ușor de înlocuit și nu necesită unelte sau cunoștințe speciale.

In concluzie, dacă nu sunteți sigur cât de des trebuie să vă schimbați filtrul, fiți mai prudent și înlocuiți-l la fiecare 3 luni, sau la nevoie puțin mai repede.

Cu ce vă ajută un pre-filtru de carbon?

Un pre-filtru cu carbon este un tip de filtru care este adesea utilizat în purificatoarele de aer. După cum sugerează și numele său, un pre-filtru de carbon este fabricat din carbon, care este un material care are capacitatea de a absorbi gazele și moleculele.

Scopul principal al unui pre-filtru cu carbon este de a filtra particulele mai mari și de a elimina mirosurile din aer înainte ca aerul să ajungă la filtru.

Acest lucru este important, deoarece ajută la prelungirea duratei de viață a filtrului principal și se asigură că aerul care este purificat este de bună calitate.

În același timp, un pre-filtru cu carbon poate ajuta, de asemenea, la reducerea zgomotului pe care îl face un purificator de aer.

Cu ce vă ajută un pre-filtru de carbon

Pre-filtrele se pot spăla?

Purificatoarele de aer sunt o modalitate din ce în ce mai populară de a îmbunătăți calitatea aerului din interior, dar mulți oameni nu sunt siguri de modul în care își pot întreține în mod corespunzător purificatoarele.

O sarcină importantă este curățarea sau înlocuirea regulată a prefiltrului, care ajută la eliminarea particulelor mari din aer. Cu toate acestea, nu toate pre-filtrele sunt create la fel și este important să știți dacă pre-filtrul dvs. este lavabil înainte de a încerca să îl curățați.

Nu recomandăm spălarea sau curățarea filtrelor HEPA. Însă când vine vorba despre pre-filtre putem spune că cele din poliester pot fi spălate, pe când  ce cele din bumbac sau fibră de sticlă nu pot fi spălate.

Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să verificați instrucțiunile producătorului înainte de a curăța orice parte a purificatorului de aer.

Concluzie

După ce ați citit acest articol, sper că ați înțeles mai bine importanța pre-filtrului într-un purificator de aer.

Pre-filtrul nu este important doar pentru filtrarea aerului, ci și pentru a prelungi durata de viață a filtrului primar (HEPA).

Vă sfătuiesc să curățați și să întrețineți pre-filtrul cât mai des posibil, deoarece astfel veți economisi filtrul HEPA și veți reduce costurile de întreținere.

Atunci când cumpărați un purificator de aer, este important să acordați atenție prefiltrului și tuturor celorlalte caracteristici esențiale. Vă mulțumim că ați citit!

Lasă un comentariu