Poți pune uleiuri esențiale în purificatorul de aer?

Actualizat pe 11 decembrie, 2022 de Marius N.

Uleiurile esențiale sunt o modalitate naturală și eficientă de împrospătare a aerului și oferă beneficii suplimentare, cum ar fi proprietățile antimicrobiene. Multe purificatoare de aer sunt concepute pentru a utiliza uleiuri esențiale, de obicei prin intermediul unui umidificator sau difuzor încorporat.

Dar nu toate purificatoarele de aer sunt capabile să utilizeze uleiuri esențiale, iar utilizarea uleiurilor esențiale cu un tip greșit de purificator de aer poate provoca daune sau poate crea un miros neplăcut.

Este important să verificați instrucțiunile producătorului pentru a vedea dacă purificatorul dvs. de aer este conceput pentru a utiliza uleiuri esențiale și, dacă da, ce tip de ulei este recomandat.

Pentru uleiuri esențiale folosiți un difuzor de aromă

Un difuzor de uleiuri esențiale, cunoscut și sub numele de difuzor de aromo-terapie, este un dispozitiv care dispersează uleiurile esențiale în aer sub formă de ceață fină. Uleiurile esențiale sunt adăugate de obicei în difuzor cu ajutorul unui recipient sau rezervor mic, iar difuzorul dispersează uleiurile în aer cu ajutorul unui ventilator sau al unui alt mecanism.

Difuzoarele de uleiuri esențiale sunt utilizate pentru a împrospăta aerul și pentru a oferi beneficii suplimentare, cum ar fi relaxarea sau o mai bună concentrare. Difuzorul eliberează în aer parfumurile naturale ale uleiurilor esențiale, iar aceste parfumuri pot avea un efect pozitiv asupra stării de spirit și a stării de bine a utilizatorului.

Difuzoarele de uleiuri esențiale sunt adesea folosite în case, birouri și alte spații pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă.

Pentru uleiuri esențiale folosiți un difuzor de aromă

Care este diferența dintre un purificator de aer și un difuzor de aroma-terapie?

Un purificator de aer și un difuzor de aer sunt două tipuri diferite de dispozitive de curățare a aerului care au scopuri diferite. Un purificator de aer este un dispozitiv care utilizează filtre sau alte tehnologii pentru a elimina poluanții și alergenii din aerul dintr-o încăpere.

Purificatoarele de aer sunt utilizate de obicei pentru a îmbunătăți calitatea aerului într-o casă sau într-un birou și pot contribui la reducerea riscului de probleme respiratorii și a altor probleme de sănătate.

Un difuzor de aer, pe de altă parte, este un dispozitiv care dispersează uleiuri esențiale în aer sub forma unei brume fine. Difuzoarele de aer sunt utilizate de obicei pentru a împrospăta aerul și pentru a oferi beneficii suplimentare, cum ar fi relaxarea sau îmbunătățirea concentrării.

Difuzoarele de aer nu elimină poluanții sau alergenii din aer, dar pot contribui la îmbunătățirea calității generale a aerului dintr-o încăpere prin adăugarea de mirosuri plăcute și alte beneficii.

Care este diferența dintre un purificator de aer și un difuzor de aroma-terapie

Ce fel de uleiuri puteți pune în purificatoarele de aer cu difuzor de arome?

Este important de reținut că nu toate purificatoarele de aer sunt concepute pentru a utiliza uleiuri esențiale. Unele purificatoare de aer folosesc filtre sau alte tehnologii pentru a curăța aerul, iar utilizarea uleiurilor esențiale cu aceste tipuri de purificatoare de aer poate să nu fie eficientă sau chiar să provoace deteriorarea aparatului.

Înainte de a utiliza uleiuri esențiale într-un purificator de aer, cel mai bine este să verificați instrucțiunile producătorului pentru a vedea dacă purificatorul de aer este conceput pentru a utiliza uleiuri esențiale și, dacă da, ce tip de ulei este recomandat.

Dacă purificatorul de aer este conceput pentru a utiliza uleiuri esențiale, portocala dulce, lămâia și grepfrutul sunt alegeri bune care au proprietăți antimicrobiene și pot ajuta la distrugerea germenilor din aer. Aceste uleiuri de citrice sunt benefice pentru ficat și sistemul limfatic, ceea ce le face o opțiune bună pentru purificarea aerului din casa ta.

Este important să folosiți uleiurile esențiale în cantitățile recomandate și să urmați cu atenție instrucțiunile producătorului pentru a evita să vă deteriorați purificatorul de aer sau să creați un miros neplăcut.

Inhalarea uleiurilor esențiale este periculoasă?

În general, inhalarea uleiurilor esențiale este sigură, dar există câteva precauții de care trebuie să țineți cont.

  • este important să folosiți uleiuri esențiale pure, de înaltă calitate, deoarece unele uleiuri de calitate inferioară pot conține aditivi sau contaminanți care pot fi dăunători atunci când sunt inhalate.
  • unele uleiuri esențiale pot fi iritante pentru sistemul respirator, așa că este important să începeți cu o concentrație scăzută și să creșteți încet cantitatea de ulei, dacă este necesar.
  • persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau alergiile, pot fi mai sensibile la uleiurile esențiale, astfel încât acestea ar trebui să fie prudente atunci când le inhalează.

Cel mai bine este să vă consultați cu un aromaterapeut calificat sau cu un furnizor de asistență medicală înainte de a utiliza uleiuri esențiale pentru inhalare.

Câte picături de ulei esențial se pun în difuzorul de aroma-terapie?

Numărul de picături de ulei esențial pe care trebuie să le folosiți într-un difuzor va depinde de mărimea și tipul de difuzor, precum și de concentrația dorită a uleiului esențial.

Un bun punct de plecare este să folosiți între 3 și 5 picături de ulei esențial într-un difuzor de 100 ml. Unele difuzoare pot fi mai mari sau mai mici, așa că cel mai bine este să consultați instrucțiunile producătorului sau un aromaterapeut calificat pentru recomandări specifice.

Unele uleiuri esențiale pot fi mai puternice decât altele, așa că poate fi necesar să se ajusteze numărul de picături în funcție de uleiul utilizat. Ca regulă generală, cel mai bine este să începeți cu o concentrație mai mică de ulei esențial și să creșteți treptat cantitatea, dacă este necesar.

Uleiurile esențiale pot fi amestecate

Pentru a vă face propriul amestec de uleiuri esențiale pentru purificarea aerului, veți avea nevoie de câteva materiale de bază: o sticlă de sticlă închisă la culoare cu un capac etanș (pentru a păstra amestecul), o cană de măsurare sau un picurător și uleiurile esențiale pe care le alegeți.

Începeți prin a decide ce tip de amestec de purificare a aerului doriți să faceți – doriți să ucideți germenii, să împrospătați aerul sau să creați o atmosferă relaxantă?

Odată ce ați decis care este scopul amestecului dumneavoastră, puteți alege uleiurile esențiale pe care să le includeți. Unele uleiuri comune pentru purificarea aerului includ arborele de ceai, lavanda, lămâia, menta și eucaliptul.

Uleiurile esențiale pot fi amestecate

Cât persistă mirosul uleiurilor esențiale într-o cameră?

Timpul în care uleiurile esențiale rămân în aer depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de ulei, de concentrația uleiului, de metoda de aplicare, de temperatura și umiditatea mediului ambiant.

Uleiurile esențiale cu molecule mai ușoare și mai volatile, cum ar fi menta, lavanda și eucaliptul, se vor evapora mai repede decât uleiurile cu molecule mai grele și mai puțin volatile, cum ar fi patchouli, lemnul de santal și smirna.

Concentrația uleiului joacă un rol în ceea ce privește cât timp va rezista în aer – o concentrație mai mare de ulei va rezista, de obicei, mai mult decât o concentrație mai mică.

 

Marius N.

Lasă un comentariu