Purificatorul usucă aerul?

Actualizat pe 15 ianuarie, 2023 de Marius N.

Purificatoarele de aer devin din ce în ce mai cunoscute pe măsură ce oamenii caută modalități de a îmbunătăți calitatea aerului din locuințe. Deși se știe că purificatoarele de aer elimină substanțele poluante și alergenii din aer, există o îngrijorare comună că acestea pot să usuce aerul.

Acest lucru se datorează faptului că multe purificatoare de aer utilizează un sistem de filtrare care poate elimina umiditatea, care poate duce la senzații de piele uscată, gât uscat și alte neplăceri.

Să vedem dacă aceste lucruri sunt adevărate și ce anume le cauzează.

Purificatorul usucă aerul?

Nu, purificatoarele de aer nu fac ca aerul să fie uscat. Acestea ajută la îmbunătățirea calității aerului din interior fără a afecta nivelul de umiditate din interior.

Purificatoarele de aer utilizează o varietate de tehnologii pentru a reține și elimina particulele din aer, cum ar fi filtrele cu carbon activ, filtrele HEPA etc. Aceste metode de filtrare pot capta o serie de particule din aer, cum ar fi praful, polenul și alți alergeni care pot provoca iritații sau agrava afecțiunile respiratorii. Dar ele nu sunt concepute pentru a reduce cantitatea de umiditate din aer; în schimb, ele lucrează pentru a o menține la un nivel normal.

Nivelurile de umiditate ar trebui să se situeze între 30% și 50% pentru un confort și o sănătate optime: orice nivel mai mic decât acesta poate duce la senzația de piele uscată, a ochilor, a căilor nazale.

O modalitate eficientă de a menține o umiditate bună în interior este utilizarea umidificatoarelor împreună cu un purificator de aer. Acest lucru va contribui la asigurarea unei umidități suficiente în aer, eliminând în același timp poluanții și alți contaminanți care vă pot afecta sănătatea.

Ce vă mai putem spune este că ventilarea regulată a încăperilor poate ajuta la obținerea unei calități sănătoase a aerului, permițând aerului proaspăt din exterior să intre în locuința dumneavoastră.

purificatorul nu usuca aerul

Purificatorul usucă gâtul?

Nu, purificatoarele de aer nu vă usucă gâtul.

Deși ar putea părea că ar face-o, în realitate, acestea sunt de fapt concepute pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

Filtrele dintr-un purificator de aer folosesc uneori un proces numit ionizare pentru a atrage particulele de praf și murdărie, prinzându-le pe un filtru special în loc să le permită să fie dispersate în toată casa dvs. Ca urmare, aerul este mai curat și lipsit de alergeni și iritanți care pot provoca uscarea sau iritarea gâtului.

Multe persoane care suferă de alergii sau probleme respiratorii găsesc adesea ușurare atunci când folosesc un purificator de aer în casele lor.

Așadar, deși ar putea părea că un purificator de aer ar contribui la uscarea sau iritarea gâtului, adevărul este că acestea sunt de fapt concepute pentru a ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Purificatorul NU usucă gâtul

Ce sunt purificatoarele cu ionizare

Purificatoarele cu ionizare sunt dispozitive utilizate pentru a purifica aerul dintr-o încăpere prin încărcarea electrică a moleculelor de aer.

Procesul de ionizare presupune introducerea de ioni în mediul înconjurător, făcându-i să se ciocnească cu contaminanții din aer și, astfel, să îi neutralizeze.

Purificatoarele cu ionizare funcționează prin eliberarea de ioni negativi (anioni) în aer, care se atașează de particule precum praful, polenul, fumul, părul, microbii.

Acești ioni negativi forțează particulele să devină mai grele, făcându-le să cadă din aer pe suprafețe precum mobila sau podelele, unde pot fi aspirate sau șterse.

Unele purificatoare cu ionizator au ventilatoare încorporate care ajută la împingerea particulelor contaminate în afara camerei și în exterior. Aceste sisteme de filtrare alimentate de ventilatoare oferă o izolare suplimentară împotriva alergenilor și poluanților din aer.

Ionizatoarele sunt eficiente în reducerea particulelor din aer, dar este posibil să nu poată elimina complet mirosurile cum ar fi cel de țigară sau alți compuși organici volatili prezenți într-o încăpere, deoarece aceștia necesită metode de filtrare mai complexe.

Ionizatoarele sunt adesea utilizate în combinație cu alte tehnologii de purificare a aerului, cum ar fi filtrele HEPA sau filtrele cu carbon activ, pentru rezultate optime.

Alți factori care contribuie la senzația de aer uscat

Umiditate scăzută

Umiditatea se referă la cantitatea de vapori de apă din aer. Umiditatea scăzută poate apărea în mod natural în anumite regiuni sau în timpul anumitor anotimpuri, dar poate fi cauzată și de sistemele de aer condiționat și de încălzire, care pot elimina umiditatea din aer.

Aceste sisteme funcționează prin îndepărtarea căldurii din aer, care elimină umiditatea.

Atunci când aerul condiționat este în funcțiune, poate scădea umiditatea relativă a aerului, ceea ce îl face să pară mai uscat.

În mod similar, sistemele de încălzire usucă aerul prin încălzirea acestuia, ceea ce face ca vaporii de apă să se evapore.

Expunerea îndelungată la umiditate scăzută poate duce la mai multe probleme de sănătate, cum ar fi pielea uscată, sângerări nazale și probleme respiratorii.

Vremea

Vremea rece și uscată poate provoca aer uscat, în special în timpul lunilor de iarnă.

În timpul lunilor reci de iarnă, aerul de afară este adesea uscat, iar acest aer uscat se poate infiltra în casa dumneavoastră prin fisurile din pereți, ferestre și uși. Ca urmare, aerul din interiorul casei dvs. poate deveni și el uscat.

Altitudinea

Pe măsură ce altitudinea crește, presiunea aerului scade, astfel că în aer se află mai puțină umiditate.

Ventilație slabă

Atunci când aerul din interiorul unei clădiri nu este ventilat corespunzător, acesta poate deveni viciat, ceea ce duce la uscarea aerului.

Cum să adăugați umiditate în aer?

Folosiți un umidificator: Un umidificator este un dispozitiv care eliberează vapori de apă în aer, crescând nivelul de umiditate. Există mai multe tipuri de umidificatoare disponibile, inclusiv umidificatoare cu ceață rece și ceață caldă, umidificatoare cu ultrasunete și altele.

Faceți un duș: Atunci când faceți un duș, apa fierbinte creează aburi, care pot crește nivelul de umiditate.

Fierbeți apă: Fierberea apei pe aragaz poate adăuga umiditate în aer. Puteți umple o oală cu apă și o puteți pune pe aragaz să fiarbă.

Plante de apartament: Plantele de apartament pot contribui la adăugarea de umiditate în casa dumneavoastră, deoarece acestea eliberează umiditate în aer printr-un proces numit transpirație.

Concluzia

În concluzie, este important să ne amintim că purificatoarele de aer servesc unui scop foarte distinct.

Atunci când sunt utilizate și întreținute corespunzător, purificatoarele de aer pot filtra cu succes praful, bacteriile, sporii de mucegai și alți contaminanți.

Deși nu sunt în măsură să extragă umiditatea din aer, dacă nu sunt întreținute sau utilizate corect, acestea pot face ca un spațiu interior să se simtă inconfortabil de uscat.

Pentru a menține atmosfera din casa dvs. confortabilă și lipsită de poluanți nedoriți, asigurați-vă că cercetați cu atenție tipul specific de purificator de aer pe care doriți să îl achiziționați și acordați atenție recomandărilor de întreținere ale acestuia.

Îngrijirea corespunzătoare a purificatorului dvs. nu numai că vă poate ajuta să mențineți un mediu sănătos, ci și să prelungiți durata de viață a aparatului pentru a beneficia la maximum de avantajele sale.

Lasă un comentariu