Purificatorul de aer vă poate ajuta cu tusea

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

În ziua de azi, calitatea aerului este o preocupare majoră pentru mulți oameni. Odată cu creșterea poluării și a altor contaminanți din mediul înconjurător, a devenit din ce în ce mai important să se ia măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului. Dar purificatorul de aer vă poate ajuta cu tusea? Poate acest dispozitiv mic să facă cu adevărat o diferență în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră?

Cauzele tusei

Cauzele tusei

Există multe cauze ale tusei, printre care:

Infecții respiratorii: Tusea este un simptom comun al unor boli precum răceala, bronșita și pneumonia.

Alergii: Reacțiile alergice la lucruri cum ar fi polenul, acarienii din praf, părul de animale de companie și mucegai pot provoca tuse.

Astm: Astmul este o afecțiune cronică care poate provoca tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

Boala de reflux gastroesofagian: este o afecțiune în care acidul gastric se întoarce în esofag, provocând iritații și tuse.

Boala pulmonară obstructivă cronică:  poate provoca tuse persistentă și dificultăți de respirație.

Sinuzită: Inflamația sinusurilor poate provoca picurare postnasală, ceea ce duce la tuse.

Fumatul: Fumatul sau expunerea la fumatul pasiv poate irita plămânii și provoca tuse.

Iritanți din mediul înconjurător: Expunerea la lucruri precum poluarea aerului, substanțe chimice și praf poate irita căile respiratorii și poate provoca tuse.

Anumite medicamente: Anumite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot provoca tuse ca efect secundar.

Dacă aveți o tuse persistentă sau severă, este important să consultați un medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat. Aceștia pot determina cauza care stă la baza tusei și vă pot sfătui cu privire la cele mai bune modalități de a vă gestiona simptomele.

Purificatorul de aer vă poate ajuta cu tusea

Da, purificatoarele de aer pot ajuta la ameliorarea tusei în unele cazuri. Prin eliminarea iritanților și alergenilor din aer, un purificator de aer poate ajuta la reducerea expunerii la substanțele care provoacă tusea.

De exemplu, dacă aveți alergii, un purificator de aer poate elimina alergeni precum polenul, părul de animale de companie și acarienii din praf, care pot declanșa tusea.

În mod similar, dacă aveți o infecție respiratorie, un purificator de aer poate ajuta la eliminarea bacteriilor și a virușilor din aer, reducând expunerea dumneavoastră la acești agenți patogeni și ajutând la ameliorarea tusei.

Este important să rețineți că purificatoarele de aer nu sunt un leac pentru tuse și este posibil să nu fie eficiente pentru toate tipurile de tuse. Dacă aveți tuse persistentă sau severă, cel mai bine este să consultați un medic pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

Purificatorul de aer vă poate ajuta cu tusea 2

Poate un purificator de aer să înrăutățească tusea?

În unele cazuri, un purificator de aer poate înrăutăți tusea. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă purificatorul de aer nu este întreținut corespunzător sau dacă nu este tipul potrivit pentru nevoile dumneavoastră.

De exemplu, dacă purificatorul de aer nu este echipat cu un filtru HEPA (High-Efficiency Particulate Air), este posibil ca acesta să nu elimine eficient iritanții din aer, iar aceste particule ar putea, de fapt, să vă înrăutățească tusea. Dacă purificatorul de aer nu este curățat în mod regulat, acesta poate deveni un teren propice pentru mucegai, bacterii și alți agenți patogeni, care pot declanșa tusea și o pot înrăutăți.

La fel, dacă aveți alergii sau astm, unele tipuri de purificatoare de aer, cum ar fi cele care eliberează ozon, vă pot înrăutăți simptomele. Ozonul poate irita sistemul respirator, declanșând tusea și agravând-o.

Este important să alegeți un purificator de aer care este conceput pentru a elimina iritanții specifici care vă provoacă tusea și să vă asigurați că este întreținut corespunzător.

Poate un purificator de aer să înrăutățească tusea

Tipuri de purificatoare bune pentru tuse

Pentru problemele respiratorii, purificatoarele de aer cu filtru HEPA sunt de obicei cele mai eficiente. Filtrele HEPA sunt concepute pentru a îndepărta din aer particulele fine, inclusiv alergenii, praful și alte substanțe iritante. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi tusea și respirația șuierătoare, în special la persoanele cu alergii sau astm.

Unele purificatoare de aer au caracteristici suplimentare care pot ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii, printre care:

Filtre cu carbon activ: Aceste filtre sunt concepute pentru a elimina mirosurile și substanțele chimice din aer, ceea ce poate fi deosebit de util pentru persoanele cu sensibilitate chimică sau pentru cei care locuiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului.

Lumina UV-C: Unele purificatoare de aer folosesc lumina UV-C pentru a distruge bacteriile și virușii, ceea ce poate fi util pentru persoanele cu infecții respiratorii.

Purificatoare cu ionizare: folosesc particule încărcate pentru a elimina particulele din aer, ceea ce poate fi util pentru persoanele cu alergii sau afecțiuni respiratorii.

Tipuri de purificatoare bune pentru tuse

O cameră mai răcoroasă poate fi de ajutor împotriva tusei

Există unele dovezi care sugerează că o cameră răcoroasă poate fi mai bună pentru tuse, în special dacă tusea este cauzată de o infecție respiratorie sau de o afecțiune precum astmul. Aerul mai rece poate ajuta la calmarea căilor respiratorii și la reducerea inflamației, ceea ce poate ameliora tusea și alte simptome.

Este important să evitați temperaturile prea scăzute, deoarece temperaturile foarte scăzute pot determina contracția căilor respiratorii, ceea ce face mai dificilă respirația. O temperatură a camerei de aproximativ 20-22°C este de obicei considerată optimă pentru majoritatea oamenilor.

Mai este important să luați în considerare și alți factori care vă pot afecta respirația, cum ar fi nivelul de umiditate din încăpere. Aerul uscat poate înrăutăți tusea și simptomele respiratorii, așa că poate fi util să folosiți un purificator și umidificator de aer pentru a crește umiditatea din cameră.

Purificator de aer sau umidificator? Care este mai bun pentru tuse?

Atât purificatoarele de aer, cât și umidificatoarele pot fi utile pentru reducerea simptomelor tusei, dar cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră va depinde de cauza care stă la baza tusei.

Purificator de aer sau umidificator

Dacă tusea dvs. se datorează unor iritanți din aer, cum ar fi praful, părul de animale de companie sau poluarea aerului, un purificator de aer poate fi cea mai bună alegere. Purificatoarele de aer funcționează prin eliminarea acestor iritanți din aer, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor precum tusea, respirația șuierătoare și lipsa de aer.

În schimb, dacă tusea dvs. se datorează aerului uscat, cum ar fi în cazul tusei uscate sau a tusei asociate cu o răceală sau o gripă, un umidificator poate fi mai util. Umidificatoarele funcționează prin adăugarea de umiditate în aer, ceea ce poate ajuta la calmarea unui gât uscat sau iritat și la reducerea tusei.

În unele cazuri, utilizarea unei combinații între un purificator de aer și un umidificator poate oferi cea mai bună ameliorare.

Lasă un comentariu