Cum pot îmbunătăți purificatoarele de aer alergiile și simptomele astmului

Actualizat pe 15 mai, 2023 de Marius N.

Dacă suferiți de alergii sau astm, un dispozitiv de purificare a aerului din interior poate fi o modalitate bună de a vă îmbunătăți calitatea generală a vieții. Poluanții, praful, fumul și alte particule din aer se pot acumula rapid în casă, creând un mediu în care aceste tipuri de probleme de sănătate se pot agrava.

Prin utilizarea corectă a unui purificator de aer și întreținerea regulată, este posibil să reduceți alergenii din locuința dumneavoastră îmbunătățind semnificativ confortul și siguranța tuturor celor care locuiesc acolo.

În continuare vom arunca o privire asupra modului în care funcționează purificatoarele de aer și vom discuta despre beneficiile lor și cum pot îmbunătăți purificatoarele de aer alergiile și simptomele astmului.

Legătura dintre calitatea aerului și alergii/astm

Poluarea și calitatea slabă a aerului din interior pot contribui în mare măsură la apariția simptomelor de alergii și astm.

Alergeni precum praful, polenul, părul de animale de companie și sporii de mucegai pot fi prezenți în aer și pot provoca iritații și inflamații la nivelul sistemului respirator.

Pentru persoanele cu alergii sau astm, acești alergeni pot declanșa simptome precum strănut, tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație. Prin eliminarea acestor alergeni din aer, purificatoarele de aer pot contribui la îmbunătățirea simptomelor și pot oferi o anumită protecție pentru cei care suferă de alergii și astm.

Legătura dintre calitatea aerului și alergii-astm

Ce poluanți afectează respirația?

Ozonul de la nivelul solului și poluarea cu particule sunt doi poluanți periculoși care pot afecta respirația.

Ozonul de la nivelul solului este un poluant creat atunci când lumina soarelui reacționează cu anumite gaze provenite de la mașini, centrale electrice, fabrici și alte surse. Acesta este unul dintre principalii componenți ai acelei ceți care se formează în orașele mari. Atunci când oamenii respiră aer care conține ozon, acesta le poate irita plămânii și poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi dureri în piept, tuse, iritații ale gâtului și leziuni pulmonare permanente.

Poluarea cu particule este un amestec de particule extrem de mici (particule solide sau picături de lichid) și gaze care se găsesc în aer. Ea poate fi formată din praf, fum, funingine, vapori și picături de lichid care sunt atât de mici încât nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Poluarea cu particule poate fi emisă prin arderea cărbunelui sau a lemnului pentru producerea de energie și de motoarele auto.

Persoanele expuse la niveluri ridicate ale acestui poluant pot avea dificultăți de respirație, simptome agravate de astm sau chiar atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Expunerea pe termen lung la poluarea cu particule a fost legată de un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare, precum și a bolilor respiratorii, cum ar fi cancerul și bolile pulmonare.

Este important să ne luăm măsuri de precauție împotriva acestor poluanți, deoarece ne pot afecta în mod negativ sănătatea respiratorie în timp, dacă expunerile sunt suficient de mari sau prelungite.

Ce poluanți afectează respirația

Folosirea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA

Filtrele HEPA (High-Efficiency Particulate Air) sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a capta 99,97% din particulele cu dimensiunea de 0,3 microni. Aceste filtre sunt foarte eficiente în captarea alergenilor comuni, cum ar fi praful, polenul, părul de animale de companie și sporii de mucegai.

Atunci când sunt utilizate în purificatoarele de aer, filtrele HEPA pot elimina în mod eficient acești alergeni din aer și pot reduce cantitatea de iritanți care pot declanșa simptome de alergii și astm. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea calității totale a aerului dintr-o incintă și poate oferi o mai bună calitate a aerului pentru cei care suferă de aceste afecțiuni.

Este bine de reținut că nu toate purificatoarele de aer au filtre HEPA, așa că este important să verificați specificațiile înainte de a cumpăra unul.

purificatoarele de aer alergiile și simptomele astmului - cum te ajuta un filtru hepa

Cum ne putem proteja cu ajutorul indicilor calității aerului în timp real

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru dumneavoastră și pentru mediul înconjurător este să verificați Indicele de calitate a aerului (AQI) atunci când este vorba de poluarea aerului. Raportul AQI măsoară nivelurile de ozon la nivelul solului, poluarea cu particule, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf și dioxidul de azot din aer. Aceste informații vă pot ajuta să determinați cât timp ar trebui să petreceți în aer liber și ce activități sunt sigure.

Atunci când verificați raportul AQI, este important să știți ce înseamnă fiecare nivel (PM1.0, PM2.5, PM10). O valoare AQI cuprinsă între 0-50 indică o calitate bună a aerului, cu un risc scăzut sau inexistent de probleme de sănătate. O citire moderată se încadrează între 51-100, în timp ce o valoare mai mare de 100 este considerată nesănătoasă pentru grupurile sensibile, cum ar fi copiii și persoanele cu astm sau afecțiuni cardiace.

indici calitate aer

Prin monitorizarea regulată a nivelurilor AQI, puteți decide dacă este sigur pentru dvs. sau pentru membrii familiei dvs. să vă jucați în aer liber, să faceți exerciții fizice în aer liber.

Puteți accesa oricând online rapoartele AQI în timp real prin intermediul site-ului AirNow al EPA, care oferă hărți naționale care arată condițiile actuale, precum și previziuni cu până la cinci zile înainte. Ziarele locale și posturile de televiziune vor avea adesea propriile rapoarte, astfel încât veți putea să rămâneți informat dacă sunteți la curent cu aceste puncte de informare.

Dacă constatați că zona dumneavoastră are valori deosebit de ridicate ale AQI, luați în considerare luarea de măsuri de precauție, cum ar fi evitarea activităților fizice în aer liber și ținerea ferestrelor închise acasă până la îmbunătățirea condițiilor.

Puteți contribui și dvs la un mediu mai curat conducând mai puțin și folosind mai des transportul public, ceea ce reduce emisiile provenite de la mașini, deoarece poluanții contribuie în mod semnificativ la calitatea slabă a aerului. Evitarea mersului la ralanti al mașinii ori de câte ori este posibil este o altă modalitate care ajută la reducerea poluanților din atmosfera din jurul nostru.

Andreea M.

Lasă un comentariu