Purificatorul de aer îmbunătățește somnul: Adevărat sau Fals?

Actualizat pe 27 aprilie, 2022 de Marius N.

Știați că purificatorul de aer îmbunătățește somnul?

Credeți sau nu, acest aparat de uz casnic are potențialul de a face exact acest lucru. În această postare, vom explora cercetările privind modul în care cele mai bune purificatoare de aer pot fi capabile să vă ajute să aveți un somn bun.

In același timp, vom analiza câteva sfaturi pentru a folosi un purificator de aer pentru a vă îmbunătăți somnul.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Purificatorul de aer îmbunătățește somnul Adevărat sau Fals

Calitatea aerului poate afecta somnul?

Când vine vorba de somnul nostru, calitatea aerului este adesea trecută cu vederea ca un factor potențial. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, calitatea aerului poate afecta în mod semnificativ nivelul general de confort și cât de bine dorm noaptea. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de cantitatea de umiditate din aer.

Aerul umed face ca locuința dvs. să pară mai caldă decât este de fapt, în timp ce aerul uscat poate provoca iritații ale pielii și disconfort la nivelul pasajelor nazale. Ambele lucruri vă pot perturba serios ciclul de somn și vă pot face dificilă o odihnă bună pe timp de noapte.

Din fericire, există o mulțime de modalități simple de a îmbunătăți calitatea aerului din interior, cum ar fi investiția în umidificatoare sau dezumidificatoare pentru a controla nivelul de umiditate sau utilizarea unui purificator de aer pentru a elimina din aer iritanții precum praful sau polenul.

Aceste mici ajustări pot avea un impact mare asupra modului în care dormiți bine în fiecare noapte, ajutându-vă să vă simțiți mai odihnit și mai întinerit atunci când vă treziți în fiecare dimineață.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală, concentrarea asupra îmbunătățirii calității aerului pe care îl respirați poate fi exact ceea ce aveți nevoie.

Calitatea aerului poate afecta somnul

De ce scade noaptea calitatea aerului din dormitor?

În timpul nopții, nivelurile de poluanți din aer cresc adesea, în special în zonele în care există mult trafic, diferite fabrici etc.

Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce temperaturile scad, atmosfera reține poluanții aproape de nivelul solului – iar acest efect este și mai pronunțat dacă spațiile din interiorul locuinței nu sunt bine ventilate. Dacă observați că calitatea aerului din dormitorul dvs. pare să fie constant scăzută în timpul orelor de noapte, s-ar putea să se datoreze acestor factori.

Există totuși câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a contribui la îmbunătățirea calității aerului din locuința dumneavoastră. De exemplu, puteți folosi plante de apartament sau tehnici de ventilație naturală pentru a ajuta la îmbunătățirea circulației aerului și pentru a reduce acumularea de poluanți în interior.

Este important să țineți ferestrele închise și jaluzelele trase atunci când este posibil, deoarece deschiderea locuinței dvs. către aerul exterior ar putea, de fapt, să determine, în schimb, intrarea mai multor poluanți în casă. Pe termen lung, luarea acestor măsuri poate contribui la asigurarea faptului că respirați un aer curat și sănătos în dormitorul dvs. – indiferent de ora din zi.

Însă, dacă locuiți într-un loc cu mulți copaci, este important să profitați de aerul curat pe care aceștia îl oferă. Deschizând ferestrele și permițând brizei să treacă prin casă, puteți contribui la menținerea unei calități ridicate a aerului din interior și la prevenirea acumulării de poluanți în interior.

În acest fel, copacii de afară vor acționa ca filtre naturale de aer, eliminând particulele dăunătoare, cum ar fi CO2 și praful din aerul înconjurător.

De ce scade noaptea calitatea aerului din dormitor

Cum puteți îmbunătăți calitatea aerului din cameră?

Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a îmbunătăți calitatea aerului din dormitorul dumneavoastră.

Una dintre cele mai eficiente strategii este să investiți în filtre de aer sau purificatoare de înaltă calitate, care pot ajuta la eliminarea particulelor dăunătoare și a poluanților din aer.

Un alt mod foarte util sunt plantele de apartament, care acționează ca odorizante naturale și ajută, de asemenea, la filtrarea poluanților, cum ar fi dioxidul de carbon. Î

Puteți lua măsuri pentru a regla nivelul de umiditate și pentru a reduce mirosurile prin utilizarea dezumidificatoarelor și a produselor de aromaterapie.

Cu o combinație a acestor strategii și cu o atenție deosebită la detaliile mediului din dormitorul dumneavoastră, vă puteți bucura de un aer curat și sănătos, care vă va permite un somn mai odihnitor.

Cum puteți îmbunătăți calitatea aerului din cameră

Ce se întâmplă dacă nu îmbunătățești calitatea aerului din dormitor?

Atunci când nu aerisiți încăperea, riscați să vă expuneți pe dvs. și familia dvs. la o serie de contaminanți neplăcuți și potențial dăunători. Spațiile interioare tind să fie mai închise decât mediile exterioare, ceea ce înseamnă că aerul poate deveni rapid viciat și stagnant. Această stare este adesea caracterizată de niveluri ridicate de dioxid de carbon, împreună cu alte toxine, cum ar fi compușii organici volatili (COV).

Dacă continuați să respirați acest aer viciat de-a lungul timpului, puteți începe să observați simptome nedorite, cum ar fi dureri de cap, greață, amețeli sau dificultăți de respirație.

Unele proiecte precum zugrăvirea și renovarea locuinței pot duce la mirosuri și vapori puternici care afectează și mai mult calitatea aerului din interior. Aceste mirosuri pot declanșa alergii la unele persoane sau pot cauza probleme de sănătate mai grave pentru persoanele sensibile.

Pentru a evita aceste efecte negative, este important să vă faceți un obicei din a vă aerisi camera în mod regulat dacă acest lucru pare să fie eficient, sau să folosiți un purificator de aer.

Permițând ca aerul proaspăt să pătrundă în spațiul dvs. în mod constant, puteți contribui la asigurarea faptului că locuința dvs. rămâne un mediu sigur și sănătos pentru toți membrii familiei.

Ce se întâmplă dacă nu îmbunătățești calitatea aerului din dormitor

De ce dormi mai bine atunci când petreci mai mult timp afară?

Se știe de mult timp că petrecerea timpului în aer liber are numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului până la stimularea concentrării mentale și a energiei fizice.

Un beneficiu mai puțin cunoscut al faptului de a fi în natură este că vă poate ajuta, de asemenea, să dormiți mai bine.

Un mic studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado a constatat că, după o săptămână de camping în timpul iernii, ciclurile de somn și ceasurile corpului participanților s-au schimbat pentru a fi mai sincronizate cu modelul natural de lumină și întuneric al naturii. Ca urmare, aceștia au dormit mai mult, în medie, decât atunci când au rămas acasă.

Motivele pentru acest lucru sunt probabil multifactoriale. Unele cercetări sugerează că petrecerea timpului în aer liber poate crește nivelul unor hormoni importanți, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina – substanțe chimice legate de buna dispoziție și de echilibrul energetic.

Altele sugerează că expunerea la lumina soarelui ajută la reglarea ritmurilor noastre circadiene interne și stimulează producția de melatonină – un hormon responsabil pentru reglarea tiparelor noastre de somn.

Oricare ar fi mecanismele de bază, pare clar că petrecerea timpului în aer liber oferă numeroase beneficii legate de somn.

Și, având în vedere că tot mai multe dovezi leagă somnul deficitar de afecțiuni precum bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral, a profita de toate aceste beneficii nu poate fi decât un lucru bun!

De ce dormi mai bine atunci când petreci mai mult timp afară

Concluzie – Purificatorul de aer îmbunătățește somnul: Adevărat sau Fals?

Un somn bun este crucial pentru o sănătate optimă, productivitate și bunăstare generală.

Se pare că purificatorul de aer îmbunătățește somnul și poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a obține somnul de calitate pe care îl merită corpul dumneavoastră.

Prin eliminarea alergenilor, poluanților și a altor iritanți din aer, un purificator de aer vă poate ajuta să respirați mai bine și să vă îmbunătățiți somnul.

Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a avea un somn mai odihnitor, luați în considerare investiția într-un purificator de aer.

Marius N.

Lasă un comentariu