5 lucruri pe care un purificator de aer nu le poate face

Actualizat pe 20 februarie, 2023 de Marius N.

Purificatoarele de aer pot fi o modalitate excelentă de a menține aerul din casa sau de la locul de muncă curat și fără poluanți, dar este important să rețineți că nu sunt mașini miraculoase.

În timp ce un purificator de aer ar putea face o diferență în aerul pe care îl respirați în interior, ar trebui să înțelegeți și limitările lor, astfel încât așteptările să fie realiste.

Acest articol va detalia câteva lucruri pe care un purificator de aer nu le poate face.

5 lucruri pe care un purificator de aer nu le poate face

1. Nu poate înlocui curățenia periodică necesară în locuință

Un purificator de aer nu poate înlocui curățarea și întreținerea regulată a casei sau a biroului.

Acesta este capabil doar să elimine din aer particulele în suspensie, cum ar fi praful, polenul, părul de animale de companie și alți alergeni. Aceste particule pot fi un un factor negativ pentru cei care sunt sensibili la ele, dar nu au impact asupra suprafețelor unui anumit spațiu.

Curățenia regulată sunt necesare pentru a menține suprafețele curate, fără murdărie, germeni, bacterii și alți contaminanți care se pot acumula în timp.

Curățenia previne uzura suprafețelor, cum ar fi parchetul, blaturile, mobilierul și pereții, care altfel ar putea duce la deteriorări.

În unele cazuri, poate fi necesară o curățenie în profunzime pentru a îndepărta murdăria acumulată sau reziduurile pe care un purificator de aer pur și simplu nu le poate face.

Astfel, un purificator de aer poate ajuta la reducerea substanțelor iritante din aer pentru cei care sunt sensibili la acestea, dar nu înlocuiește curățenia regulată a spațiilor de acasă sau de la birou pentru a le menține igienice.

Un purificator de aer Nu poate înlocui curățenia periodică

2. Nu poate steriliza aerul

Un purificator de aer utilizează filtre și alte tehnologii pentru a elimina poluanții și alergenii din aer. Cu toate acestea, nu este conceput pentru a dezinfecta sau steriliza aerul. Dezinfecția și sterilizarea necesită utilizarea de substanțe chimice sau de lumină UV pentru a ucide bacteriile și virușii, ceea ce nu este ceva ce un purificator de aer este capabil să facă.

Deși unele purificatoare de aer pot conține lămpi UV sau oxidare fotocatalitică (PCO), care pot contribui la reducerea nivelului anumitor microorganisme din aer, nu este suficient pentru a dezinfecta sau steriliza complet aerul.

Unii producători de purificatoare de aer chiar menționează în mod expres că produsele lor nu trebuie utilizate pentru dezinfectare sau sterilizare.

Dacă vă îngrijorează prezența bacteriilor sau a virușilor în aerul din interior, cel mai bine este să folosiți o combinație de metode, cum ar fi curățarea regulată, dezinfectarea suprafețelor și utilizarea altor produse special concepute pentru dezinfectare sau sterilizare, pe lângă un purificator de aer.

Un purificator de aer Nu poate steriliza aerul

3. Nu ridică nivelul de oxigen din cameră

Purificatoarele de aer nu pot crește nivelul de oxigen dintr-o încăpere, deoarece nu sunt concepute pentru a genera aer proaspăt din exterior.

În schimb, ceea ce pot face purificatoarele de aer este să filtreze aerul din interiorul încăperii cu filtre de înaltă calitate care rețin particule precum praful, polenul, fumul, părul de animale de companie și alți poluanți care altfel s-ar afla în aerul pe care îl respirăm.

În timp ce aceste dispozitive sunt foarte eficiente în eliminarea contaminanților din mediul interior, ele nu vor introduce oxigen nou într-o cameră. Pentru a menține un nivel sănătos de oxigen în interiorul unei locuințe sau al unui spațiu de birou, trebuie utilizate sisteme separate de aer proaspăt.

Aceste sisteme pot aspira aer proaspăt din exterior și îl pot distribui în întreaga clădire. Acestea utilizează ventilatoare pentru a introduce aer proaspăt din exterior în spațiu și, în același timp, pentru a evacua aerul viciat din interior.

Prin introducerea regulată a aerului exterior într-un spațiu închis, aceste sisteme ajută la asigurarea unei aprovizionări adecvate cu oxigen pentru ocupanți, fără a compromite confortul.

4. Nu elimină mucegaiul existent pe suprafețe

Un purificator de aer este un dispozitiv care ajută la îmbunătățirea calității aerului din interior prin eliminarea poluanților și alergenilor, cum ar fi sporii de mucegai din aer, dar nu poate elimina mucegaiul activ care este deja prezent pe suprafețe.

Mucegaiul este un tip de ciupercă care poate crește pe diverse suprafețe, cum ar fi pereții, plafoanele sau mobilierul, și poate elibera spori în aer. Un purificator de aer poate ajuta la îndepărtarea acestor spori de mucegai din aer, dar nu poate elimina mucegaiul care este deja prezent pe suprafețe.

Pentru a elimina mucegaiul activ care este deja prezent pe suprafețe, va trebui să curățați fizic zona afectată folosind o soluție de apă și detergent sau un detergent comercial pentru mucegai.

Este important să urmați măsurile de siguranță adecvate atunci când curățați mucegaiul, cum ar fi purtarea de mănuși și o mască pentru a vă proteja de expunerea la sporii de mucegai.

Abordați problemele care stau la baza creșterii mucegaiului, cum ar fi umiditatea ridicată sau scurgerile de apă, pentru a preveni revenirea mucegaiului. Un dezumidificator sau un sistem de ventilație adecvat poate ajuta la prevenirea apariției mucegaiului în primul rând.

Un purificator de aer Nu elimină mucegaiul existent pe suprafețe

5. Nu elimină sau controlează umezeala

Purificatoarele de aer nu pot fi folosite pentru a elimina umiditatea sau pentru a controla nivelul de umiditate dintr-o încăpere. Purificatoarele de aer sunt concepute pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior prin eliminarea poluanților din aer, cum ar fi praful, părul și alte particule din aer.

Aceste dispozitive nu au niciun efect asupra nivelului de umiditate dintr-o încăpere, care este de obicei reglementat de sistemele de ventilație sau de dezumidificatoare. Spre deosebire de purificatoarele de aer, dezumidificatoarele sunt capabile să absoarbă și să elimine excesul de umiditate din aer. Acest lucru ajută în cele din urmă la reducerea nivelului de umiditate din interior, creând un mediu de viață mai sănătos și mai confortabil.

Concluzia

După cum puteți vedea, un purificator de aer este o piesă de echipament utilă și necesară, dar are unele limitări.

Deși poate îmbunătăți cu siguranță calitatea aerului din casele noastre, nu este un aparat miraculos pentru toate problemele care vin cu o calitate slabă a aerului din interior.

Știind ce probleme poate și ce probleme nu poate rezolva un purificator de aer ne va permite să înțelegem mai bine rolul pe care îl joacă în promovarea unei bune sănătăți respiratorii.

Investirea timpului și a efortului dumneavoastră în a vă educa cu privire la ceea ce poate și nu poate face un purificator de aer este o abordare mult mai bună decât să vă bazați exclusiv pe vânzători sau pe recenzii online pentru a determina ce model este potrivit pentru dumneavoastră.

Lasă un comentariu