Sarea de Himalaya vs Purificator de aer

Atunci când discutăm despre Sarea de Himalaya vs Purificator de aer putem spune că sunt două produse populare, adesea comercializate pentru potențialele lor beneficii pentru sănătate și pentru capacitatea de a îmbunătăți calitatea aerului din interior.

Lămpile de sare de Himalaya sunt fabricate din cristale de sare roz extrase de la marginea munților Himalaya. Se crede că acestea produc ioni negativi, despre care se spune că îmbunătățesc calitatea aerului prin legarea cu substanțele poluante din aer.

Purificatoarele de aer, pe de altă parte, sunt dispozitive care elimină substanțele poluante din aerul dintr-o încăpere. Ele sunt comercializate în mod obișnuit pentru persoanele care suferă de alergii și astmatici, precum și la reducerea sau eliminarea fumului de tutun. Purificatoarele de aer folosesc un sistem de ventilatoare interne pentru a trage aerul din locuință printr-o serie de filtre care elimină particulele nocive din aer, cum ar fi praful, polenul și bacteriile. Purificatorul de aer redă apoi aerul purificat în cameră.

Cum funcționează lămpile cu sare de Himalaya?

Lămpile de sare de Himalaya funcționează prin atragerea moleculelor de apă din mediul înconjurător, apoi prin absorbirea acestor molecule – precum și a oricăror particule străine pe care le-ar putea transporta – în cristalul de sare. Pe măsură ce lampa de sare de Himalaya se încălzește din cauza căldurii produse de becul din interior, aceeași apă se evaporă înapoi în aer, iar particulele de praf, polen, fum etc. rămân blocate în sare.

Capacitatea lămpilor cu sare de Himalaya de a genera ioni negativi și de a îmbunătăți calitatea aerului este un subiect dezbătut, însă. În timp ce unele studii sugerează că ionii negativi pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit și a sănătății, cantitatea de ioni negativi pe care o poate produce o lampă de sare ar putea să nu fie suficient de semnificativă pentru a avea un impact măsurabil asupra calității aerului. (Sursa: https://www.aprilaire.com/)

Lămpile cu sare de Himalaya purifică aerul din interiorul casei?

În timp ce lămpile de sare de Himalaya sunt adesea comercializate ca purificatoare naturale de aer, eficacitatea lor în acest sens nu este dovedită. Ideea este că lampa de sare atrage moleculele de apă, împreună cu orice poluanți pe care aceștia îi pot transporta, și apoi evaporă apa, lăsând poluanții prinși în sare.

Deși unii susțin că lămpile de sare pot genera ioni negativi, care pot stimula starea de spirit și îmbunătăți calitatea aerului, cantitatea de ioni negativi pe care o poate produce o lampă de sare este probabil neglijabilă. Prin urmare, deși lămpile de sare pot adăuga o lumină caldă în casa dumneavoastră și pot oferi unele beneficii, nu ar trebui să se bazeze pe ele ca metodă principală de purificare a aerului. (Sursa: molekule.com)

Ce sunt purificatoarele de aer?

Purificatoarele de aer sunt dispozitive concepute pentru a curăța aerul din casa dumneavoastră, eliminând diverși poluanți. Acestea funcționează prin aspirarea aerului, trecerea acestuia printr-o serie de filtre pentru a elimina particulele și apoi circularea aerului curat înapoi în cameră. Unele purificatoare de aer includ, de asemenea, tehnologie pentru a distruge bacteriile și virușii sau pentru a neutraliza mirosurile.

Purificatoarele de aer vin în diferite dimensiuni și tipuri, cu caracteristici și capacități diferite. Unele folosesc filtre HEPA, care pot capta 99,97% din particulele cu dimensiuni de până la 0,3 microni. Altele folosesc filtre cu carbon activ pentru a adsorbi gazele și mirosurile, sau lumină UV pentru a distruge bacteriile și virușii. Eficacitatea unui purificator de aer depinde de specificațiile acestuia, precum și de mărimea și condițiile din încăperea în care este utilizat.

Diferențele dintre purificatoarele de aer și lămpile de sare

Deși atât purificatoarele de aer, cât și lămpile de sare sunt comercializate pentru potențialul lor de a îmbunătăți calitatea aerului, acestea funcționează în moduri foarte diferite și au capacități diferite.

După cum am menționat mai devreme, purificatoarele de aer funcționează prin filtrarea fizică a aerului, eliminând particulele printr-un proces de adsorbție sau de absorbție, în funcție de tipul de filtru utilizat. Unele purificatoare de aer folosesc, de asemenea, lumina UV sau alte tehnologii pentru a distruge bacteriile și virușii.

Pe de altă parte, se crede că lămpile de sare îmbunătățesc calitatea aerului prin generarea de ioni negativi, care se pot lega de particulele încărcate pozitiv din aer și le pot face să cadă la sol. Cu toate acestea, cantitatea de ioni negativi pe care o poate produce o lampă de sare este probabil minimă, iar eficacitatea lămpilor de sare în îmbunătățirea calității aerului nu este bine stabilită.

Diferențele dintre purificatoarele de aer și lămpile de sare

Efectele ionilor negativi asupra corpului uman

Ionii negativi sunt atomi de oxigen încărcați cu un electron în plus. Aceștia sunt creați în natură prin efectele apei, ale aerului, ale luminii solare și ale radiațiilor inerente Pământului. Ionii negativi sunt cel mai des întâlniți în locuri naturale și în special în jurul apei în mișcare sau după o furtună. Acel miros în aer și acea senzație pe care o aveți la plajă, lângă o cascadă sau după o furtună reprezintă faptul că organismul dumneavoastră este saturat de beneficiile ionilor negativi.

Unele studii sugerează că expunerea la ioni negativi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății, îmbunătățind starea de spirit, stimulând sistemul imunitar și reducând simptomele alergiilor și ale astmului. Cu toate acestea, cantitatea de ioni negativi pe care o poate produce o lampă de sare este probabil să fie minimă și nu este clar dacă expunerea la ioni negativi de la o lampă de sare ar avea un impact semnificativ asupra sănătății.  (Sursa: https://ionizerhub.com)

Funcționează cu adevărat lămpile de sare? Pot ele produce ioni negativi?

În timp ce lămpile de sare sunt adesea comercializate ca ionizatoare naturale, capabile să producă ioni negativi care pot îmbunătăți calitatea aerului și sănătatea, dovezile științifice care susțin aceste afirmații sunt limitate. Unele studii sugerează că lămpile de sare pot produce o cantitate mică de ioni negativi, dar este probabil ca această cantitate să fie prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra calității aerului sau a sănătății.

În plus, eficacitatea unei lămpi cu sare în îmbunătățirea calității aerului ar depinde probabil de dimensiunea lămpii, de dimensiunea camerei și de cantitatea de umiditate din aer. Prin urmare, în timp ce lămpile de sare pot adăuga o luminozitate caldă în casa dvs. și pot oferi unele beneficii, nu ar trebui să se bazeze pe ele ca metodă principală de purificare a aerului.

Lampa de sare de Himalaya vs purificator de aer: Care este mai bună?

Atunci când comparăm lămpile cu sare de Himalaya și purificatoarele de aer, este important să luăm în considerare ceea ce fiecare dispozitiv este proiectat să facă și dovezile științifice care susțin eficiența lor. Purificatoarele de aer sunt concepute pentru a elimina poluanții din aer și există dovezi substanțiale care susțin eficiența lor în acest sens. Acestea pot fi deosebit de benefice pentru persoanele cu alergii, astm sau alte afecțiuni respiratorii. (Sursa: https://www.gadgetreview.com/himalayan-salt-lamp-vs-air-purifier)

În schimb, în timp ce lămpile de sare sunt adesea comercializate pentru potențialul lor de a îmbunătăți calitatea aerului și sănătatea, dovezile științifice care susțin aceste afirmații sunt puține. Unele studii sugerează că lămpile de sare pot produce o cantitate mică de ioni negativi, dar este probabil ca această cantitate să fie prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra calității aerului sau a sănătății. Prin urmare, dacă obiectivul dvs. principal este îmbunătățirea calității aerului, un purificator de aer este probabil o alegere mai eficientă.

Alte mijloace de purificare a aerului

Pe lângă purificatoarele de aer și lămpile cu sare, există și alte mijloace de îmbunătățire a calității aerului din interior. Acestea includ asigurarea unei bune ventilații, reducerea surselor de poluare și utilizarea altor tipuri de dispozitive de purificare a aerului. Spre exemplu, plantele pot contribui la îmbunătățirea calității aerului interior prin absorbția dioxidului de carbon și eliberarea de oxigen.

În plus, menținerea unei case curate poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea calității aerului. Aceasta include aspirarea regulată pentru a îndepărta praful și alergenii, evitarea utilizării de produse de curățare chimice dure și controlul nivelului de umiditate pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Prin urmare, în timp ce purificatoarele de aer și lămpile cu sare pot juca un rol în îmbunătățirea calității aerului, acestea ar trebui utilizate ca parte a unei abordări cuprinzătoare pentru menținerea unui mediu interior sănătos.

Concluzie: Sarea de Himalaya vs Purificator de aer: Care dintre ele este mai bună?

În concluzie, în timp ce atât lămpile cu sare de Himalaya, cât și purificatoarele de aer au meritele lor, dacă obiectivul dvs. principal este de a îmbunătăți calitatea aerului interior, un purificator de aer este probabil o alegere mai eficientă. Purificatoarele de aer sunt concepute pentru a îndepărta poluanții din aer și există dovezi substanțiale care susțin eficiența lor.

De cealaltă parte, în timp ce lămpile de sare pot adăuga o luminiță caldă în casa dvs. și pot oferi unele beneficii, nu ar trebui să se bazeze pe ele ca metodă principală de purificare a aerului. Dovezile științifice care susțin afirmațiile lămpilor de sare sunt reduse, iar eficacitatea lor în îmbunătățirea calității aerului nu este bine stabilită. Prin urmare, o abordare cuprinzătoare care include o bună ventilație, reducerea surselor de poluare și menținerea unei case curate este cea mai bună modalitate de a asigura un mediu interior sănătos.

Andreea M.

Lasă un comentariu